środa, 18 lipca 2012

Najzdrowsze ciasto na świecie

Najzdrowsze ciasto na świecie 
bez jajek, bez mąki, bez cukru

Pyszne ciasto i całkowicie bez cukru.
Dla wszystkich tych którzy dbają o figurę.



Składniki : 3 szklanki płatków owsianych, 1/3 szklanki miodu (lub syropu klonowego), 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki soku jabłkowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 szklanka jagód, 1,5 szklanki malin, 1/3 szklanki miodu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.


Przygotowanie : Do rondelka wrzuć jagody, maliny i wlej miód (1/3szklanki). Gotuj na wolnym ogniu aż woda wyparuje a masa zgęstnieje ale będzie płynna. Do blendera wsyp 1,5 szklanki płatków owsianych i zmiksuj tak aby były w postaci mąki. Dosyp pozostała część płatków owsianych, dodaj sok jabłkowy, wodę, miód, cynamon i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem. Na dno foremki ułóż połowę masy z płatków owsianych następnie mus owocowy i przykryj pozostałą częscia płatków.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.







72 komentarze:

  1. Muszę przyznać, że jak na ciasto bez ciasta wygląda niesamowicie :) No i to, że się tak dobrze trzyma i nie rozpada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spód podobnie się robi jak batoniki musli .
      Faceti też lubią płątki owsiane, podobno :D

      Usuń
    2. Nie wiem jak inni, ale ja lubię :) w postaci owsianki albo właśnie jako zdrowsza alternatywa, najczęściej używam ich zamiast bułki tartej do klopsików, w ciastach nie próbowałem (poza ciasteczkami owsianymi dawno temu), bo w sumie mało piekę :)

      Usuń
    3. Ale mnie zaskoczyłes :P
      W ogóle jestem bardzo pozytywnie zaskoczona że tak świetny blog jak Twoj prowadzi facet :P
      Nie mogę sie nadziwić :P

      Usuń
  2. o matko! zwariowałam :D ostatnio stwierdziłam, że za duzo piekę i chciałam zrobić trochę przerwy...ale teraz jak to widzę to jutro biegnę po płatki owsiane i owoce i do roboty ;p a zdjęcia, jak zwykle boskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :)
      owoce można użyć dowolne, jagody, banany, truskawki czy maliny
      Pysznie i zdrowo.
      Polecam :)

      Usuń
    2. Nie wątpię, że będzie pysznie :D Jednak zrobię w weekend bo dziś już nie zdążę. Mogę wiedzieć jakich wymiarów formy użyłaś?

      Usuń
  3. Cudne! idę pac, będę miała piękny sen z Twoim ciastem w roli głównej! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. już od samego patrzenia na kolor tego ciasta - ma się na nie wielką ochotę

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne, robię podobne na płatkach owsianych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne są takie ciasta i w ogóle nie czyć ze to płatki owsiane :)
      Dzieciaki można oszukac :P

      Usuń
  6. Kobieto ile ty pieczesz. Masz takiego samego fiołka jak ja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami jak mnie najdzie to leci :D
      Poza tym jest okres wakacji i mały nie chodzi do pzredszkola
      więc na podwieczorek zawsze mam coś dla niego.

      Usuń
  7. To jest właśnie to, na co mam ochotę :) I to w dodatku zdrowo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do blendera trzeba wsypać 1,5 szkl płatków, tak? (Na początku)

      Usuń
    2. tak , pierwsze 1,5 szklanki zmiksować potem dołożyć w całości płatków - 1,5 szklanki.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. zdrowe swoją droga, ale jakie ono piękne!!!!!! achhhhh ten kolor!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. zdrowe, piękne i z pewnością pyszne :)
    ...i ładne zdjęcia :>

    OdpowiedzUsuń
  10. "Do blendera wsyp 1,5 szklanki mąki i zmiksuj tak aby były w postaci mąki" ;)
    A miód to nie zawiera cukru? Poza tym ciasto bardzo fajne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest tak jak się pisze po nocach na poł śpiąco :P
      dziękuje .
      A lepszy miód niz cukier ^^;

      Usuń
  11. ciasto obłędne! pyszne, zdrowe i prezentuje się genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. najzdrowsze, a do tego jakie piekne !!

    OdpowiedzUsuń
  13. Twój blog jest genialny, tyle świetnych przepisów! :) Aczkolwiek fajne by było gdyby były jeszcze tabelki z wartościami odżywczymi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis, nie ciasto a jednak ciasto i to jakie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasto bez ciasta ;-)) super!! :-))

    OdpowiedzUsuń
  16. bajkowa sceneria dla bajecznego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  17. to jest coś dla mnie, bo ja takich ciast poszukuję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ideał :) nic więcej powiedzieć nie można.

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda obłednie, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Prześliczne, kolorowe i zdrowe ! Jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale się cieszę. że wreszcie coś dla mnie! Wpadnij do nas. Znajdziesz więcej "najzdrowszych słodkości na świecie"! :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Jestem bardzo na tak:) Wszystko co potrzebne mam, więc chyba zaraz idę robić. Moja mama będzie zachwycona, bo ostatnio poszukuje takich zdrowych słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  23. w końcu znalazłam apetyczne wegańskie ciasto, jest przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  24. zrobiłam :) nie wyszło mi takie piękne ale za to bardzo smaczne :) następnym razem wypróbuję też z innymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  25. W jak dużej formie piekłaś? Podaj proszę wymiary.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja forma 26cm x 20cm.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź. Lubię takie ciasta bez ciasta, a to Twoje bardzo mnie kusi, aby wypróbować. Z jagodami już chyba nie zrobię, ale spróbuję z innymi owocami.

      Usuń
  26. To jakiś żart. W sumie to ciasto ma 2/3 szklanki miodu więc bardzo proszę o nie nazywanie go ciastem niskokalorycznym. To że nie ma tu białego cukru to nie znaczy że jest niskokaloryczne. Miód ma tyle samo kalorii co cukier. Owszem jest od cukru dużo zdrowszy ale jednak jest to bomba kaloryczna.

    OdpowiedzUsuń
  27. mam ogromną ochotę na to ciasto, ach..

    OdpowiedzUsuń
  28. wygląda przepysznie, uwielbiam płatki owsiane

    OdpowiedzUsuń
  29. Jak myslisz mozna zastapic platki otrebami? Dziekuej

    OdpowiedzUsuń
  30. Widzę , że wraz z autorką nikt czytać ze zrozumieniem tutaj nie potrafi . Płatków kwestia jest niejasna. Z tekstu wynika, że 1,5 szklanki płatków na mąkę zmieniamy, dodajemy resztę płatków, resztę z czego? OK, niech będzie , że kolejne 1,5 szklanki płatków tam wsypujemy. Tylko skąd wziąć płatki do posypania na koniec? Ciekawe, czy te słowa dotrą do autorki.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto przeczytać przepis ze zrozumieniem a najlepiej na głos :)

      Wypunktuję Ci przepiś bo tekst jednolity chyba sprawia Ci problem.

      Składniki :
      3 szklanki płatków owsianych,
      1/3 szklanki miodu (lub syropu klonowego), --> do płatków
      1/3 szklanki wody,
      1/3 szklanki soku jabłkowego, 1
      łyżeczka cynamonu, 1 szklanka jagód,
      1,5 szklanki malin,
      1/3 szklanki miodu, --> do musu owocowego
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.


      Przygotowanie :
      1.Do rondelka wrzuć jagody, maliny i wlej miód (1/3szklanki).
      2.Gotuj na wolnym ogniu aż woda wyparuje a masa zgęstnieje ale będzie płynna.
      3.Do blendera wsyp 1,5 szklanki płatków owsianych i zmiksuj tak aby były w postaci mąki.
      4.Dosyp pozostała część płatków owsianych, dodaj sok jabłkowy, wodę, miód, cynamon i proszek do pieczenia.
      5. Całość wymieszaj.
      6. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem.
      7. Na dno foremki ułóż połowę masy z płatków owsianych następnie mus owocowy i przykryj pozostałą częscia płatków.(pozostała masa)
      8.Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

      Życzę udanego wypieku :)

      Usuń
  31. I love reading an article that can make people think.
    Also, thank you for permitting me to comment!
    Feel free to surf my weblog : Real Casino Slot Online

    OdpowiedzUsuń
  32. I've been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site. Studying this information So i am glad to exhibit that I've a very just right uncanny feeling I found out exactly what I needed.
    I so much certainly will make certain to
    don?t put out of your mind this site and provides it a look on a constant basis.
    Feel free to surf my webpage ... money slots online

    OdpowiedzUsuń
  33. Pięknie wygląda to ciasto, mam ochotę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  34. na swoim blogu udosptępniłam z linkiem do Twojego bloga i zdjeciem ciasta - przepis do ciasta mam nadzieje, ze nie masz nie przeciwko? takie cudownosci trzeba rozsylac dalej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że nie :)
      dziękuje za linka z Twojego bloga :)

      Usuń
  35. Gówno, nie placek.
    Nie dość, że wgl nie urósł mimo, dania wszystkiego tak jak było w przepisie.
    To na dodatek nie odchodzi od papieru. Nie da się go wgl zjeść. Wyrzucone pieniadze i czas w błoto.
    Nie polecam tego placka.

    OdpowiedzUsuń
  36. Ciasto przepyszne !! Palce lizac :) dbsm o dobra zbilansowana diete i takiego wlasnie ciasta szukalam :) ten miod nawet mi nie przeszkadza ;) nie jadam cukru a miod sporadycznie , moze jedna lyzkie tyg . Napewno czesto bedzie goscic na moim stole ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ze smakowało,
      ja również czesto go przygotowuje a teraz z musem z malin i truskawek. Równie jest pyszny :)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  37. Och! Zrobię! Tylko jakiej wielkości foremka byłaby najlepsza?

    Karola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie zauważyłam, że już ktoś o to pytał :)

      Usuń
    2. Moja forma 26cm x 20cm.

      Pysznego wypieku życzę !

      Usuń
  38. mogę wiedzieć skąd serwetka??

    OdpowiedzUsuń
  39. Świetny przepis :) Ja przerobiłem go troszkę i dodałem, do płatków, czekolady, wyszło przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Mi nie wyszło!!!!!! zrobiłam według przepisu i wyszło bardzo twarde i nie wiem dlaczego gorzkie w ogóle nie da się go zjeść. Może przez płatki owsiane, może złe kupiłam.

    OdpowiedzUsuń
  41. Witam!
    Ciasto wygląda cudownie!
    Mam pytanie: miód ma być płynny czy może być twardy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      Nie ma znaczenia jaki miód. Pod wpływem temperatury rozpłynie się.

      Pozdrawiam ciepło !

      Usuń
  42. Ani troche mi nie wyszło :(

    OdpowiedzUsuń
  43. Ciasto nie wyszlo choc robilam z przepisu;/ beznadziejny przepis

    OdpowiedzUsuń
  44. Szkoda, że sezon na jagody już dawno za nami! :(

    OdpowiedzUsuń
  45. Czy moge uzyc mrozonych owoców prosze o odpowiedz , super wyglada ide piec ale nie mam swiezych owocow ! :(

    OdpowiedzUsuń
  46. Oczywiście że tak. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  47. kolorystycznie wygląda fantastycznie-aż się zrymowało:)

    OdpowiedzUsuń
  48. Skorzystałam z przepisu. Ciasto wyszło pyszne :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Fajny pomysł na zdrowe łakocie:)

    OdpowiedzUsuń

Print