wtorek, 18 marca 2014

Drobiowe klopsiki w kremowym sosie koperkowym

Drobiowe klopsiki 
w kremowym sosie koperkowym


Składniki :
  •  3 pojedyncze filety z kurczaka, 
  • 2 ugotowane marchewki (np. z rosołu),
  • sól,
  •  pieprz,

Składniki  sos koperkowy :
  •  koperek świeży, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki śmietany,
  • 100g serka topionego śmietankowego, 
  • sól, 
  • pieprz.

Przygotowanie klopsiki : 
 
Mięso zmiel wraz z marchewką. Uformuj pulpeciki. Gotuj w bulionie przez 10 minut.

Przygotowanie sos : 
 
Na patelni rozpuść masło. Dodaj masło i zrób zasmażkę. Wlej bulion z gotowanych pulpetów i dodaj serek topiony. Wymieszaj dokładnie tak aby nie powstały grudki. Zagotuj i dodaj śmietanę. Posiekaj koperek i wrzuć do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Pulpety przełóż do sosu i połącz składniki. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub makaronem. 

10 komentarzy:

  1. Skąd ty takie dobre rzeczy bierzesz.. Wspaniale wygląda..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają :) Czy mogę wiedzieć jakiego używasz obiektywu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      Używam obiektywu 35mm nikon.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :) a używałaś może kiedyś 50mm? Czy masz porównanie? Który według Ciebie jest lepszy? Przepraszam, ze tak wypytuję i pozdrawiam serdecznie! Karolina

      Usuń
    3. nie nie używałam wcześniej 50, wcześniej robiłam zdjęcia na podstawowym obiektywie 18 -105mm.

      Usuń
  3. A w jakiej ilości bulionu to się gotuje? W dowolnej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bulionu powinno by tak aby zakryło klopsiki.

      Pozdrawiam !

      Usuń
    2. Ok, dzięki :) Tak mi się właśnie wydawało, że to byłoby logiczne, ale wolałam się upewnić :)

      Usuń

Print