czwartek, 5 czerwca 2014

Kotleciki z ryżu ze szczypiorkiem smażone na oleju rzepakowym

Kotleciki z ryżu ze szczypiorkiem 
smażonena oleju rzepakowym 

Pyszne i lekkie kotleciki z ryżu.
Idealne dla maluchów ! 
Kotleciki z ryżu smażyłam na oleju rzepakowym . Warto wiedzieć że,olej  rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego smażcie na min swoje potrawy. Podawajcie swoim nabliższym to co jest zdrowe !

Składniki :

  • 200g ryżu,
  • 1 jajko,
  • pęczek szczypiorku,
  • 100g sera żółtego startego,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie :

Ryż ugotuj tak aby był klejący. Przesyp do miski. Dodaj jajko, ser żółty, sól, pieprz i paprykę. Posiekaj szczypiorek i wsyp do ryżu. Dokładnie wymieszaj składniki. Uformuj w dłoni kotleciki i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

2 komentarze:

  1. świetnie Ci wyszły:) wczoraj zrobiłam podobne z ryżem i z pieczarkami:) fajna odmiana od mięsa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam wrażenie, że czytam swój przepis sprzed dwóch dni :)

    OdpowiedzUsuń

Print