wtorek, 9 września 2014

Pierogi z kurkami i kremowym serkiem

Pierogi z kurkami i kremowym serkiem 


Składniki nadzienie :
  • 250g - 300g świeżych kurek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 200g serka śmietankowego kremowego.
Przygotowanie :

Grzyby dokładnie oczyść. Na patelni rozpuść masło. Dodaj kurki i posiekaną cebulą. Podsmaż całość około 10 minut co jakiś czas mieszając. Kurki z cebulą przełóż do miski. Dodaj serek i delikatnie wymieszaj.

Składniki ciasto : 
  • 3 szklanki mąki, 
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła. 
Przygotowanie : 

Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. 

Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. 


3 komentarze:

  1. Rzuciłabym się na nie! Tak pieknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kurki. Z przyjemnością wypróbuję, bo w wersji pierogowej jeszcze ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Very nice combination !

    OdpowiedzUsuń

Print