sobota, 10 czerwca 2017

Czekoladowe ciasto z kokosową kratką

Czekoladowe ciasto z kokosową kratką 


Składniki biszkopt :
Blaszka 28cm x 25 cm )
  • 8 jajek,
  •  3/4 szklanki cukru,
  • 2 kopiaste łyżki kakao, 
  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.


 Przygotowanie biszkopt : 


Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Składniki kratka kokosowa :
  •  2 białka,
  • 40g masła,
  • 80g cukru pudru, 
  • 100g wiórek kokosowych,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • drobno posiekane orzechy arachidowe.
Przygotowanie kratki kokosowej :

Rozpuść masło. Wsyp cukier puder i wymieszaj. Dodaj wiórki kokosowe i połącz składniki. Ostudź. Białka wraz z solą  ubij na sztywną pianę. Wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.  Wiórki kokosowe przesyp do białek i bardzo delikatnie wymieszaj. Kokosową piankę przełóż do rękawa cukierniczego i na górze ciasta narysuj kratkę. Całość posyp orzechami.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. 
Składniki masa :
  •  400ml śmietanki 30%, ( schłodzona )
  • 200 serka mascarpone, (schłodzony )
  • skórka z 1 cytryny,
 Przygotowanie masy :
Śmietankę wraz z skórką z cytryny ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj partiami serek mascarpone. Delikatnie połącz składniki.  


 Przetnij ciasto na dwie części. Pierwszą posmaruj masą śmietanową i połóż drugą warstwę ciasta. Delikatnie ugnieć. Całość włóż do lodówki na 2 godziny.  

Jeśli ciasto wyrośnie zbyt mocno można dolną warstwę przyciąć wtedy ciasto nie będzie bardzo wysokie. 


  

5 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie smaków. Krajanka wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj buszując po blogach trafiam na same pyszne ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super! Może jakiś przepis na ciasto z wykorzystaniem innej mąki niż pszenna? Będę zaglądać ;)

    OdpowiedzUsuń

Print