czwartek, 21 grudnia 2017

Świąteczna szarlotka

Świąteczna szarlotka 


Składniki :
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżek cukru,
  • 250g masła,
  • 6 jabłek,
  • cynamon,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 4-5 szt goździków,
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników.
 Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i i cukier.  Wymieszaj. Wrzuć pokrojone masło na kawałki oraz wbij jajko. Dokładnie połącz składniki. Ciasto podziel na 2 części i włóż do lodówki na 20 minut.  Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka. Wsyp cynamon oraz wrzuć anyż i goździki. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem aż jabłka będą miękkie.  Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż ciasto połowę ciasta. Ułóż jabłka. Drugą część ciasta podziel na dwie części. Do jednej wsyp przyprawę do pierników. Połącz składniki. rozwałkuj dwa kawałki ciasta i wytnij kształty za pomocą foremek. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 35minut.

2 komentarze:

Print