wtorek, 16 stycznia 2018

Rogaliki krucho drożdżowe z domowymi powidłami

Rogaliki krucho drożdżowe z domowymi powidłami


Składniki :
  • 4 szklanki mąki, 
  • 250g zimnego masła, 
  • 50g świeżych drożdży, 
  • 2 łyżki cukru, szczypta soli, 
  • 2 jajka, 
  • 150ml śmietany 18 %, 
  • domowe powidła- słoiczek , 
  • cukier gruboziarnisty do posypania rogalików.  
Przygotowanie :

Do miski wrzuć drożdże i wsyp cukier. Wymieszaj i poczekaj aż drożdże staną się płynne. Dodaj śmietanę oraz jajka. Wsyp mąkę i dodaj pokrojoną margarynę. Wyrób w dłoniach ciasto. Ciasto podziel na 8 części. Każdą część rozwałkuj na kształt koła. Nożem podziel na części. Każdy trójkąt posmaruj powidłami i zwiń rogalika. Ułóż na blaszce. Rogaliki poryp cukrem. Piecz w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni przez 12 minut. 

1 komentarz:

Print